Sosyal medya yönetimi tüm küçük, orta ve büyük işletmelerin hedef kitlelerine ulaşmak için sosyal medya mecralarında var olmaları ve kendilerini tanıtmaları için profesyonelce yapılması gereken bir işlemdir. Doğru şekilde yürütülen sosyal medya yönetimi müşterilerinizle bağ kurmanıza ve markanızı en iyi şekilde temsil etmenize olanak tanıyor.

Teknolojinin gün geçtikçe daha da gelişmesi ve hayatın her alanının dijitalleşmesi ile birlikte markaların da bu dijital dünyada yer alması neredeyse mecburi hal almıştır. Hedef kitlenizin çok büyük kısmının sosyal medyada var olduğunu varsayarsak, markanızın da bu kitleye ulaşması için aynı mecralarda var olması gerekecektir. Sosyal medya mecraları dikkatli ve planlı şekilde yönetilmesi gereken ortamlardır.

Sosyal Medya Yönetimi

Sosyal medya mecralarında sadece var olmak müşteri kazanma ve mevcut müşterilerinizin ilgisini korumak için yeterli olmamaktadır. Doğru bir sosyal medya yönetimi ve hesapların güncel tutulması işin kilit noktasıdır.

Sosyal medya ile dijital pazarlama yapma konusunda detaylı bilgi için metin linkine tıklayınız.

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Sosyal medya yönetimi nedir dediğimizde, öncelikle şu tespiti yapabiliriz: sosyal mecralar gündemin hızlıca değiştiği, çok fazla yeniliklerin ve yeni bilgilerin sürekli akış halinde olduğu ortamlar. Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi bu mecralarda kullanıcılara tanıtmak ve bilinirliğinizi artırmak için her zaman güncel olmanız gerekmektedir. Sosyal medya yönetimi ciddi bir planlama ile yapılması ve sürekli takip edilmesi, gündeme ayak uydurarak gerçekleştirilmesi gereken bir iştir. Burada dikkatli olmanız gereken en önemli konu, markanızı doğru şekilde tanıtmak olacaktır.

Sosyal medya yönetimi, markanıza ve hedef kitlenize uygun olan sosyal medya mecralarında hesaplarınızın oluşturulması ile başlıyor. Burada önemli detaylardan biri de doğru sosyal mecraların seçilmesi olacaktır. Bunun için de hedef kitlenizi tanımanız ve bu kitlenin olduğu mecralarda bulunmanız gerekiyor. Tüm sosyal medya mecralarında var olmanız gerekmese de en çok kullanılan, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube gibi mecralardaki varlığınız sizin açınızdan faydalı olacaktır.

Sosyal medya yönetimi yaparken kullanıcıların çok fazla bilgi bombardımanına maruz kaldığını unutmayın. Bu sebepten de, paylaştığınız içeriklerin dikkat çekici olması, diğer içerikler arasında kaybolmaması ve ilgi çekmesi gerekiyor. Dijital içerikler kullanıcıların ilgi alanlarına ve tercihlerine uygun olduğu durumda, sosyal medya hesapları ve akabinde markanız daha fazla ilgi görecektir.

Sosyal medyanın en iyi iyi taraflarından biri de karşılıklı iletişimin olduğu bir ortam olması. Bu da size, kullanıcılarınızla birebir etkileşime girme ve geri dönüşlerini öğrenme şansı tanıyor. Bu karşılıklı iletişim doğru bir sosyal medya yönetimi ile markanızın bilinirliğini ve markanıza olan güveni artırmakta anahtar rol oynayacaktır.

Sosyal medya yönetimi sadece etkili içerik planlaması yapmayı değil aynı zamanda bu içeriklerin takibini de kapsıyor. Hedef kitlenizle paylaştığınız görsel, video, metin vs. gibi içeriklerin takibi, kullanıcıların nasıl tepki verdiklerinin takibi ve verilen tepkilere göre anında müdahale edebiliyor olmanız çok önemlidir. Kriz yönetimi sosyal medya yönetimi konusunda en önemli detaylardan biridir. Kullanıcıların içeriklerinize verdikleri kötü tepkileri iyi hazırlanmış bir kriz planlamasıyla kolayca halledebilir, hatta durumu kendi lehinize çevirebilirsiniz.

Sosyal medya yönetimi yaparken unutmamanız gereken diğer bir konu da analizdir. Sosyal medya mecraları üzerinden paylaştığınız içeriklerin hangilerinin daha etkili olduğunu, hangilerinin daha çok ilgi çektiğini analiz ederek sonraki planlamanızı bu yönde yapabilirsiniz.

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal medya yönetimi herkesin yapabileceği, kolay bir iş değildir. Her ne kadar son dönemlerde sosyal medya hesap yönetimi neredeyse herkes tarafından yapılsa da, doğru bir yönetim için uzmanlarla çalışmanız gerekmektedir. Bu konuda dijital medya ajansı, sosyal medya uzmanı, dijital ajans, sosyal medya yönetimi hizmetleri veren birçok farklı ajans ve kişiden destek alabilirsiniz. Sosyal medya yönetimi yapmadan önce, marka ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmak ve geniş bir analiz yapmak gerekmektedir.

Sosyal medya yönetimi nasıl yapılır

Eğer sosyal medya yönetimi işinizi başka birine emanet edecekseniz, öncesinde yapılması gereken işlemlerin mutlaka yapıldığına emin olun. Sosyal medya yönetimine başlamadan önce yapılması gereken işlemlere kısaca bakalım.

Sosyal Medya Yönetimi için Brief Hazırlama

Eğer sosyal medya yönetimi işini dijital ajans veya sosyal medya ajansı gibi 3. şirketlere havale edecekseniz, öncelikle bir brief hazırlamanız gerekecektir. Brief sosyal medya yönetimi yapacak olan kişinin markanız ve hedef kitlenizle ilgili bilgi sahibi olması ve bu bilgiler ışığında sosyal medya stratejisi hazırlaması için çok önemlidir. Bu briefte dijital hedefleriniz, hedef kitlenizin ana hatları, ulaşmak istediğiniz sonuçlar vs. gibi bilgilerin yer alması gerekir. Sosyal medya uzmanı bu briefteki bilgileri anlayarak, nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini ve nasıl bir plan hazırlanması gerektiğini belirleyecektir.

Marka/Şirket Analizi

Brief doğru bir şekilde anlaşıldıktan sonra, sırada marka analizi yapılması adımı geliyor. Bu adımda marka detaylı şekilde incelenir ve sosyal medya hesapları, yapılan çalışmalar, takipçi sayıları gibi detaylara bakılır. Marka analizi sırasında yapılması gereken işlemler şöyledir:

  • Sosyal medya hesaplarındaki takipi/izleyici sayısı
  • İçerik paylaşımının detayları
  • İletişim modeli
  • Aylık/günlük takipçi artış analizi
  • Mevcut moderasyon şekli

Sosyal Medya’da Rakip Analizi

Sosyal medya yönetimi yaparken sadece markanızın değil, aynı zamanda sektördeki rakiplerinizin de yakinen incelenmesi ve rakip analizi yapılması gerekiyor. Bu sayede, rakiplerinizin hangi sosyal medya mecralarını kullandığını, nasıl bir yol izlediğini, içerik planlama detaylarını öğrenebilirsiniz. Rakiplerinizin takipçi sayılarını, ne tür içerikler paylaştığını ve hedef kitlenin nasıl tepki verdiğini gözlemleyerek kendi markanız için çıkarımlarda bulunabilirsiniz.

Sosyal Medya Stratejisi Hazırlama

Brief yorumlandıktan, marka ve rakip analizi tanımlandıktan sonra sosyal medya yönetimi için son ve en önemli adım olan, sosyal medya stratejisi hazırlama adımı gerçekleştirilmelidir. Bu adımda yapmanız gerekenler şöyledir;

  • Hangi mecralarda hesaplarınızın olacağına karar vermek
  • İçerik stratejisinin ana hatlarını belirlemek; haftada kaç içerik paylaşılacak, içerik konuları ve odak noktaları nelere olacak
  • Kampanya/promosyon/yarışma çalışmaları ne sıklıkta ve nasıl yapılacak
  • Hedef kitle ile iletişim dili ne şekilde olacak
  • Kriz yönetimi planının detayları
  • Hesapların moderasyonu konusunda detayların belirlenmesi
  • Sosyal medya yönetimi için bütçenin belirlenmesi

Sosyal Medya Yönetiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Sosyal medya yönetimi birçok farklı alanı kendinde birleştiren, kompleks bir yapıdır. Sosyal medya yönetimi yaparken içerik yönetimi, görsel tasarımı, içeriklerin günlük/haftalık planlaması, sosyal medya reklamları için bütçe planlaması gibi birçok konuda çalışmalar yapmanız gerekiyor. Tüm bu konuların detaylı bir planlamasını yapmak ve takip etmek başarılı olmanın anahtarıdır.

sosyal medya yönetiminde dikkat edilmesi gerekenler

Sosyal Medya İçerik Yönetimi

Sosyal medya içerik yönetiminde dikkatli olmanız gereken en önemli konu, içeriklerin markanızın hedeflerine ve hedef kitlenin beklentilerine uygun olmasıdır. Doğru hazırlanmış içerikler hedef kitlenizi etkileyecek, uzun vadede size bilinirlik ve satış olarak dönecektir. İçeriklerinizin net ve anlaşılır olması, aynı zamanda kaliteli olması gerekiyor.

Metin içeriklerinizde kullanılan dilin markanızın iletişim diline uygun olmasına özen gösterin. Ayrıca, yazım hatalarından, düşük cümlelerden, uzun uzadıya anlatımdan uzak durun. Bu tarz kalitesiz içerikler markanızı ve sizi kötü anlamda etkileyecektir. Metin içerikleri hazırlarken harekete geçirici mesajlar ile vurgu yapmayı unutmayın. ‘Şimdi’, ‘hemen’, ‘anında’ gibi kelimeler hedef kitlenizi harekete geçirerek daha fazla ilgi çekecektir. Örneğin bir indirim kampanyası hazırladığınız zaman, metin içeriğinde ‘anında %20 indirim’ tarzında bir ifade kullanırsanız, hedef kitlenizin dikkatini çekmeniz daha kolay olacaktır.

Sosyal medya yönetimi yaparken görsel içeriklerin hazırlanmasında da metin içeriklerindeki gibi dikkatli olmanız gerekiyor. Kalitesiz görseller her zaman kullanıcıyı rahatsız edecektir. Hazırlayacağınız görselin metinle bağlantılı olmasına, vermek istediğiniz mesajın net olarak anlaşılmasına özen gösterin. Üzerinde çok fazla detay ve metin olan görseller yorucu olacaktır. Görsellerinizi olabildiğince sade kullanmaya, logo ve web site adresi gibi bilgileri ekleyecekseniz sağ alt köşeye eklemeye dikkat edin. Deneyimli grafik tasarım uzmanı ile çalışmak, görsellerinizin kaliteli olması için doğru bir karar olacaktır.

Sosyal Medya Reklamları Yönetimi

Sosyal medya mecraları başlangıçta ücretsiz olarak hesap açıp, markanızı konumlandırabileceğiniz mecralardır. Hesap açılışı veya içerik paylaşımı için herhangi bir ödeme yapmanıza gerek yoktur. Ama sadece içerik paylaşarak müşterilerin ilgisini çekip, takipçi/izleyici sayısını ve akabinde müşteri sayısını artırmak biraz uzun vadeli bir süreç olabilir. Bu aşamada sosyal medya reklamları yardımınıza gelecektir. Hedef kitlenize hızlı ve kolay şekilde ulaşmak için sosyal medya reklamlarını kullanabilirsiniz. Farklı mecralarda, farklı reklam kanalları mevcut ve bu kanallar uygun bütçelerle reklam yapmanıza olanak tanıyor.

Sosyal medya reklamlarının en iyi tarafı, detaylı hedefleme yapabilmeniz ve bütçenize uygun tutarlarda reklam verebilmenizdir. Eğer hedef kitlenizin özelliklerini; demografik özellikler, kazanç durumu, eğitim seviyesi, ilgi alanları vs. gibi özelliklerini biliyorsanız, doğru bir hedefleme ile başarılı reklam çalışmaları yapabilirsiniz. Facebook, Instagram, Youtube, Twitter gibi sosyal medya mecraları detaylı hedefleme yaparak reklam vermenize olanak tanıyor.

Sosyal medya reklamları için önceden bir bütçe belirlemeniz ve plan dahilinde reklamları yönetmeniz daha doğru olacaktır. Aylık bütçe belirleyerek, takipçisi sayısı arttırma, bilinirlik, etkileşim, müşteri datası toplama gibi birçok farklı amaçla reklam çalışması yapabilirsiniz.

Burada önemli noktalardan biri de reklamların sosyal medya reklam analizi olacaktır. Reklamlarınızı analiz ederek, hangisinin başarılı, hangisinin başarısız olduğunu görebilirsiniz. Bu sayede de bütçenizi boşa harcamamış, etkileşim alan içeriklere yatırım yapmış olursunuz.

Sosyal Medya Sayfası Yorumlarının ve Mesajlarının Yönetimi

Doğru bir içerik planlaması ve sosyal medya reklamlarının kullanımı ile sayfanıza ve markanıza ilgi hızla artacaktır. İnsanların sosyal medya hesaplarınıza ilgisini karşılıksız bırakmamalısınız. Sosyal medya yönetimi yaparken, sayfa moderasyonu en önemli konulardan biri olacaktır. Sosyal medya hesaplarınıza müşterilerin yazdıkları yorum ve mesajları yakından takip etmeniz, olabildiğince hızlı şekilde cevaplamanız gerekiyor. Burada bilmeniz gereken konu, iyi yorumlar olabileceği gibi, kötü yorumlarla da karşılaşacağınız. Bu yorumları kaldırmak veya gizlemek yerine, çözüm odaklı yaklaşmanız daha doğru olacak. Kötü yorum yapan müşterilerinize çözüm üreterek diğer müşterilerinize de, sorunları çözmek için çaba sarf ettiğinizi göstermiş olacaksınız.

Sosyal Medya Analizi ve Raporu

Sosyal medya yönetimi konusunda başarılı olup olmadığınızı, başarısız olduğunuz konuları, hangi içeriklerin daha başarılı olduğunu, nerelerde hata yaptığınızı iyi hazırlanmış bir raporla görebilirsiniz. Sosyal medya hızlı değişen ve güncellenen bir ortam olduğu için, haftalık/aylık raporlar hazırlamanız gerekir. Haftalık raporlarda, hafta içerisinde sosyal medya yönetimi sonuçlarını inceleyebilir, gelecek haftaki planlamanızı bu verilerden yola çıkarak güncelleyebilirsiniz. Bu raporlar size neyi değiştirmeniz ve geliştirmeniz gerektiğini gösterecektir. Sosyal medya reklamlarının analizini de haftalık yapmanız gerekiyor. Böylece, bütçenizi doğru ve etkili kanallara ayırabilirsiniz. Raporlarda olması gerekenleri kısaca sıralayalım:

  • Haftalık izleyici/takipçi artışı
  • Haftalık izleyici/takipçi etkileşimi
  • En çok etkileşim alan içerik
  • En az etkileşim alan içerik
  • Reklam kampanyalarının sonuçları

En Çok Kullanılan Sosyal Medya Yönetimi Araçları

Artık eskisi gibi bir veya iki sosyal medya mecrası yok, farklı amaçlarla kullanılan birçok sosyal medya mecrası var. Ağırlıklı olarak fotoğraf paylaşımı için kullanılan Instagram, şirketlerin ve profesyonellerin daha çok kullandığı Linkedin, Video içerikler için Youtube, neredeyse herkesin bir hesabı olduğu Facebook, Twitter ve daha fazlası. Tüm bu sosyal medya mecralarında markanızı konumlandıracaksanız, sosyal medya yönetimi düşündüğünüzden daha zor hale gelecektir

En çok kullanılan sosyal medya yönetimi araçları

Her mecrada ayrı içerik paylaşımı, hesapları ayrı ayrı takip etmek çok zaman kaybına ve çok hataya sebep olabilir. Artık sosyal medya yönetimi konusunda size kolaylık sağlayacak birçok farklı araç var. Bu sosyal medya yönetimi araçları sayesinde tek bir noktadan tüm hesaplarınızı yönetebilir, içerik paylaşımında bulunabilirsiniz. Sosyal medya yönetimi için kullanabileceğiniz bazı araçları ve ne işe yaradıklarını kısaca ele alalım.

Hootsuite

Hootsuite sosyal medya yönetimi için en çok kullanılan araçlardan biridir. Hootsuite sayesinde tüm mecralardaki hesaplarınızı tek bir noktadan komutlar vererek yönetebilirsiniz. İçeriklerinizin planlamasını yaparak, belirli gün ve saatlerde otomatik olarak yayınlanması, içeriklerin analizi ve ölçümü gibi tüm işlemleri bu araçla gerçekleştirebilirsiniz. Hootsuite’e linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Buffer

Buffer en çok kullanılan sosyal medya yönetimi araçlarından biridir. 1 hafta ücretsiz deneme imkânı sunan Buffer, daha sonra ücretli versiyonla 8 hesaba kadar eklemenize izin vermektedir. Tüm sosyal medya mecraları için belirli gün ve saatlerde içerik takvimi hazırlayarak, otomatik paylaşmasını sağlayabilirsiniz. Instagram üzerinden de destek veren Buffer, mobil uygulaması ile size bildirimler göndererek, sorunlu ve paylaşılmayan içeriklerinizi anında görmenize ve müdahale etmenize olanak sağlıyor. Buffer ile içeriklerinizin ne kadar etkileşim aldığını görerek, analiz yapabilirsiniz. Buffer kullanımı için üyelik oluşturmak ve incelemek istiyorsanız metne tıklayın.

Tweetdeck

Tweetdeck Twitter hesapları için özel olarak geliştirilen bir sosyal medya yönetimi aracıdır. Birçok farklı Twitter hesabını Tweetdeck paneli üzerinden yönete ve kontrol edebilirsiniz. Tüm Twitter hesaplarınızı aynı sayfa üzerinden görüntüleyebilir, aynı zamanda sayfa yapısını istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Bir diğer özelliği ise, uzun linkleri otomatik olarak kısaltması. Tweetdeck aracını denemek ve detaylı bilgi almak için linke tıklayın.

IFTTT

IFTTT farklı araçları ve hesapları entegre etmenize olanak sağlayan bir araç. Açıklaması “If This, Then That” olan bu araç uygulamalar arasında bütünlüğü sağlayarak işinizi kolaylaştırmaya olanak tanıyor. IFTTT’de hesap açtıktan sonra tetikleyici kanal ve hareketleri belirleyerek hesaplarınız arasında bağlantıyı kurabilirsiniz. Örneğin sitenizde yapılan bir güncellemenin anında facebook hesabınızda paylaşılmasını, ya da Instagram hesabınızda paylaştığınız görselin diğer mecralarda da paylaşılmasını sağlayabilirsiniz. Birçok farklı uygulamayı kendinde barındıran, ayrıca üyeler tarafından farklı kombinasyonlar oluşturularak geliştirilen bu araç, size sınırsız bir kullanım sunuyor. IFTTT ile ilgili bilgi almak için metne tıklayın.

SpredFast

Sosyal medya yönetimi konusunda şirketlere kolay analiz sağlayan SpredFast olmazsa olmazlardan biridir diyebiliriz. Bu araç sayesinde kampanyalarınızı karşılaştırabilir, detaylı analiz edebilirsiniz. Kolay kullanımı ve arayüzü sayesinde rahatça kullanabileceğiniz bu aracın ücretsiz seçeneği yok maalesef. SpredFast ile ilgili detaylı bilgi ve üyelik oluşturmak için tıklayın.

Social Mention

Sosyal medya yönetimi yaparken analiz her şeydir. Social Mention size detaylı bir analiz sunuyor. Çok sayıda sosyal medya mecrasında arama yaparak belirlediğiniz konunun sosyal medyadaki popülerliğini, paylaşım sıklığını ve oranını, kullanıcı beğeni sayısını analiz ederek sunuyor. 4 farklı kritere göre arama yaparak sonuç sunabilen bu sistem sosyal medya yönetimi için vazgeçilmez araçlardan biridir. Social Mention ile ilgili detaylı bilgi almak ve üyelik oluşturmak için tıklayabilirsiniz.

Bitly

Bitly aslında bir link kısaltma uygulamasıdır. Sosyal medya hesaplarınızda paylaştığınız içeriklere linkler ekleyecekseniz (web site, ürün sayfaları, blog yazıları vs.), bu linkleri kısaltmanıza olanak tanıyor. Bitly aynı zamanda linklere ne kadar tıklandığı, hangi konumlardan tıklandığı gibi bilgileri de sunmaktadır. Bitly’yi ücretsiz kullanabilirsiniz, ancak detaylı link analizi için üyelik oluşturarak kullanmanız doğru olacaktır. Bitly hakkında detaylı bilgi almak için metne tıklayın.

Sonuç olarak, sosyal medya yönetimi dikkatlice ve profesyoneller tarafından yapılması gereken bir iş. Sosyal medyada yaptığınız anlık hatalar, kısa sürede markanızı ve satışlarınızı etkileyebilir. Bu sebepten de sosyal medya yönetimi işini uzmanlara havale etmeniz doğru olacaktır. Siz de dijital pazarlama ve sosyal medya yönetimi ile ilgili eğitim alarak ekibinizin bu konuda uzmanlaşmasını istiyorsanız Olgu Şengül’ün dijital pazarlama eğitimi ve sosyal medya eğitimi için linkten başvuru yapabilirsiniz.