Günümüzde işletmelerin en önemli operasyonlarından biri haline gelen dijital pazarlama faaliyetleri için uzmanlara ihtiyaç gün geçtikçe artıyor; bu nedenle “dijital pazarlama” harika bir kariyer fırsatı olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda kariyer yapmak isteyenler Olgu Şengül’ün dijital pazarlama eğitimi ile kendini dijital pazarlama uzmanlığı için hazırlıyor.

İletişim ve bilgi teknolojileri bazlı günümüz ekonomisi bilişim çağının mihenk taşı kabul edilen ilk dijital bilgisayar ENIAC’ın icadı ile gelişmeye başladı ve 2000’li yıllarda internet kullanımının dünya genelinde yayılmasıyla etkisini hızlı bir şekilde arttırdı. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla yeni bir medya doğdu: Dijital Medya.

Pazarlama çalışmalarına gerek dijital gerek geleneksel olarak baktığımızda şunu söyleyebiliriz; pazarlamanın en önemli kuralı ürün ve servisinizle ilgili doğru mesajı doğru kişilere doğru zamanda verebilmektir. İnsanlar nerede zaman geçiriyorlarsa firmalar ürün ve servisleriyle ilgili iletişimi oralarda yapmalıdır; insanlar TV izliyorlarsa TV reklamlarıyla, radyo dinliyorlarsa radyo reklamlarıyla, açık havada zaman geçiriyorlarsa billboadlar aracılığıyla iletişim yaparak mesajlarını vermelidirler. Günümüzün gerçeği ise şudur ki herkes internette vakit geçiriyor, özellikle de mobilde. Daha geniş bakış açısıyla bakarsak TV izliyorsak bile internet bağlantısıyla izliyoruz. Yani dijitaldeyiz. O halde firmalar için dijital mecralarda iletişim yapmak kaçınılmaz.

İşte firmaların gerek kendi websiteleri üzerinde gerekse kendi websitesi dışındaki sosyal medya, arama motorları, yayıncı siteler gibi dijital mecralarda yaptığı iletişime dijital pazarlama diyoruz. Dijital pazarlama çalışmalarıyla gerek online gerek offline mağazalara ürünümüzle ilgili müşterileri çekebiliyoruz.

Özellikle 2010’dan itibaren e-ticaret hacminin dünyada hızla artmasıyla dijital pazarlama aktivitelerinin önemi daha da arttı ve yönetilmesi gereken dijital medya kanalları oldukça çeşitlendi. Her biri ayrı öneme sahip dijital medya kanalları için ayrı uzmanlıklar ortaya çıktı ve şuan firmaların harıl harıl aradığı ve dolayısıyla ciddi bir kariyer fırsatı olarak karşımıza çıkan bu uzmanlık alanlarına yazının son bölümünde değineceğim.

Dijital Medya mı Geleneksel Medya mı?

Her firmanın hedef kitlesine ulaşmak için kullanabileceği medya kanalları stratejik olarak farklılık gösterebilir ancak günümüzde büyük işletmelerin yanı sıra özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) için dijital medya çok önemli bir reklam kanalı. Dijital medyanın geleneksel medyaya kıyasla ciddi avantajları var. Bunlardan ilki ve en önemlisi dijital medyada hedefleme yapılabilmesi. TV ve radyo gibi klasik reklam kanallarında lokasyon, yaş aralığı, ilgi alanları gibi konularda hedefleme imkanı bulunmamaktadır, yayın tüm izleyicilere veya dinleyicilere yapılmaktadır. Bu reklamların ciddi bütçe harcaması gerektirmelerinin yanı sıra ürünle ilgisi olmayan yüz binlerce insana reklam iletişimi yapılması nedeniyle herdefleme yapılamayan TV ve radyo reklamları kötü bir tüketici deneyimine de neden olmaktadır. Dijital medya kanallarında yapılan reklamlarla ise lokasyon, yaş, cinsiyet, kullanıcıların ilgi alanları gibi konularda detaylı hedeflemler yapılarak sadece ürünle ilgilenebilecek kişilere reklam gösterilebilmekte, ve de bu reklamlar geleneksel medyaya göre oldukça düşük bütçelerle yapılabilmektedirler. Reklam çalışmalarının hızlıca yayına alınabilmesi ve kaldırılabilmesi, ve de reklamların sonuçlarının detaylı verilerle ölçümlenebilmesi ve gerçek zamanlı optimizasyonların yapılabilmesi de dijital medyanın geleneksel medyaya göre diğer önemli avantajlarıdır. Günümüzde önemli bir dijital medya kanalı olan sosyal medya reklamlarında reklam içeriğinin hemen altına kullanıcıların yazdığı yorumlarla tüketicilerden gerçek zamanlı geribildirimler alabilmek yine dijital medyanın harika bir ayrıcalığı.

Dijital medyanın bu önemli avantajları dünya genelinde reklam bütçelerinin de artarak internete kaymasına neden oluyor. Gerek IAB ve PricewaterhouseCoopers’ın ortaklaşa hazırladığı gerekse Kleiner Perkins’ın hazırladığı raporlara göre ilk defa 2017’de global olarak internet reklam harcamaları TV reklam harcamlarını geçti!

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama, işletmeleri dijital medyada tanıtmak ve marka iletişimi yapmak için kullanılan tekniklerin ve yapılan faaliyetlerin tümüne verilen isimdir. Sosyal medya, SEO, e-posta pazarlama, Google Adwords reklamları, Facebook reklamları, websitesi yönetimi ve e-ticaret gibi konuların tümü dijital pazarlama konusunun çalışma alanına girer.

E-ticaretin Yükselişi

Dijital pazarlama insanları yalnızca online satış yapan işletmelere değil offline mağazalara ve alışverişe yönlendirebilmek için de günümüzde önemli bir araçtır. Dijital pazarlamanın önemi e-ticretin gelişimiyle doğru orantılı olarak artmaktadır. Gerek Dünya’da gerek Türkiye’de tüketicilerin internete güveninin artmasıyla e-ticaretin yükselişe geçtiği yıl 2010 oldu ve günümüzde e-ticaret hacmi hala hızla yükselmekte. TÜSİAD’ın Nisan 2017’de yayımladığı “Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü: E-Ticaret” raporuna göre toplam perakende içinde e-perakendenin oranı global olarak 2015’te %4,2 iken 2016’da %8,5 olarak gerçekleşti. Sadece bu veri bile e-ticaretin dünyada son 1 yıl içinde ne kadar hızlı yol aldığını gösteriyor. Türkiye’de ise e-ticaret hacmi 2016’da 30,8 milyar TL olarak gerçekleşti ve yıllık %32 büyüme kaydetti.

E-ticretin bu hızlı yükselişine tanıklık ederken şuna vurgu yapmamız yerinde olacaktır; e-ticaret’in olmazsa olmazlarından biri hatta en önemlisi dijital pazarlamadır. Dijital medya kanalları kullanılarak doğru ürün doğru zamanda doğru kişilerinn karşısına dijital medyada çıkarılabilmekte ve reklam bütçelerinden performans alınabilmektedir. İşin sadece medya tarafı değil e-ticret websitelerinin ziyaretçileri satışa yönlendirecek şekilde düzenlenmesi ve optimize edilmesi de dijital pazarlama uzmanlarının işidir.

Dijital Pazarlama Uzmanlarına Büyük Talep

İşte dijital pazarlamanın ve e-ticaretin öneminin zirveye çıktığı günümüzde doğal olarak gerek küçük gerek büyük ölçekli firmalar telaşla dijital pazarlama uzmanı arayışına girdiler. Çünkü pazarlama ve de satış yapabilmeleri için dijital medya kanallarının kullanımı artık kaçınılmaz. Ancak işletmeler bu uzmanları bulmakta oldukça zorlanmaktalar; piyasada bu konuda yetişmiş insan kaynağı bulmak oldukça zor. İlk bakışta bu durum işletmeler için bir problem olarak karşımıza çıksa da dijital pazarlama uzmanlığı mesleğinin kariyer yapan kişiler için büyük bir fırsat olduğunu söyleyebiliriz. Piyasadaki yetişmiş insan kaynağı oldukça az olduğundan ve çok fazla firmanın bu pozisyona talebi bulunduğundan dijital pazarlama konularına biraz ilgili ve kendini biraz geliştirmiş kişiler dahi kolayca iş fırsatları yakalayabilmekte, diğer birçok mesleğe göre daha iyi maaşlarla kariyerlerinde ilerleyebilmektedirler. Dijital pazarlama uzmanı alabilmek için en önemli adımlardan biri dijital pazarlama eğitimi almaktır.

Dijital Pazarlama Uzmanları Neler Yapar?

Dijital pazarlama konusunun günümüzde ne kadar önemli bir noktaya geldiği ve de bu konuda uzmanlığın neden önemli bir kariyer fırsatı olarak karşımıza çıktığıyla ilgili farkındalık sağladık. Peki dijital pazarlama uzmanı ne yapar, alt uzmanlık alanları nelerdir?

Dijital pazarlama uzmanları; firmaların gerek online gerek offline mağazalarına internet pazarlama teknikleriyle potansiyel müşterileri getiren, dijital medya planını yapan ve dijital pazarlama bütçesini yöneten, e-ticaret dahil her türlü web sitesi içerik yönetimini yapan, çalışmaları online araçlarla ölçümleyen ve raporlayan, yaptığı analiz sonuçlarına göre stratejik aksiyon planları yapan kişilerdir. Dijital pazarlama uzmanlığı aşağıdaki faaliyetleri kapsar ve günümüzde bu aktivitelerin her biri ayrı bir uzmanlık olarak karşımıza çıkmaktadır:

Sosyal medya yönetimi
Dijital medya planlama
Arama motoru reklamları yönetimi (Google Adwords, Yandex Direct gibi)
Sosyal medya reklamları yönetimi (Facebook, LinkedIN gibi)
Görüntülü reklamların yönetimi (Video, banner vs.)
Arama motoru optimizasyonu (SEO)
İçerik oluşturma ve içerik yönetimi
E-posta pazarlama
E-ticaret sitesi yönetimi
Dijital ölçümleme (Analytics) ve dünüşüm optimizasyonu
Websiteleri için kullanıcı deneyimi ve kullanıcı arayüzü tasarımı (UX&UI)

Piyasada dijital pazarlama müdürü veya e-ticaret müdürü pozisyonlarında çalışmak isteyenler bu konuların tümüne yeterli seviyede hakim olmalıdırlar. Müdür seviyesinde çalışanların dijital pazarlama konularına hakim olmalarının yanı sıra ekip yönetimi ve ajanslarla koordinasyon ve iletişimin yönetimi gibi konularda da etkin olmaları gereklidir.

Dijital Pazarlama Kariyerime Nerden Başlamalıyım?

İletişim gücü yüksek, analitik düşünebilen, yenilik ve gelişmelere açık, sürekli gelişimin önemini bilen ve İngilizce bilgisi iyi düzeyde olan biriyseniz dijital pazarlama sizin için doğru bir meslek seçimi ve kariyer fırsatı olabilir. Şuan “peki nerden ve nasıl başlamalıyım?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim.

Dijital Pazarlama Eğitimi

Dijital Pazarlama Eğitimi

Dijital Pazarlama Eğitimi

Dijital pazarlama kariyeri yolculuğunuza yeni başlayacaksanız 4 aşamalı bir tavsiyem var. Öncelikle piyasada bulunan “2 Saatte A’dan Z’ye Dijital Pazarlama” kitabımı edinin ve okuyun, bu sayede dijital pazarlama konusunda büyük resmi anlayacak, ilginizi çeken ve yönelmek isteyeceğiniz konuları belirleyebileceksiniz. Akabinde dijital pazarlama eğitimi sınıfıma katılmanızı ve kendinizi daha da donanımlı hale getirmenizi tavsiye ederim. Kendinizi kitabımla ve piyasadaki eğitimimle geliştirdikten sonra bir dijital medya ajansına girebilir ve dijital pazarlama konusunda uygulamaya dönük tecrübe kazanabilirsiniz. 1-2 sene ajans tecrübesinden sonra ise marka tarafına geçebilir ve kariyerinizde ilerleyebilir, profesyonel bir dijital pazarlama uzmanı olabilirsiniz.