Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, günlük hayatımızda çok şey değişti. Bu gelişme aynı zamanda kurumların pazarlama faaliyetlerine de etkisini göstermeye başladı. Geleneksel pazarlamanın yerini, dijital pazarlama olarak adlandırdığımız yeni bir pazarlama yöntemi tutmaya başladı. Peki dijital pazarlama nedir?

Dijital pazarlama, genel olarak marka ve kurumların dijital ortamda gerçekleştirdiği pazarlama faaliyetlerinin toplamı olmaktadır. Bu bakımdan, internet ortamındaki tüm pazarlama süreçlerini dijital pazarlama başlığı altında toplayabiliriz.

Son yıllarda artan internet kullanımı ve mobil cihazların daha yaygın hale gelmesi, dijital pazarlamanın daha geniş kapsamda uygulanmasına zemin yaratmıştır. Türkiye’de;

  • 55 milyon kişi internet kullanmakta,
  • 51 milyon kişi aktif sosyal medya kullanmakta
  • 59 milyon kişi cep telefonu kullanmakta
  • 44 milyon kişi cep telefonundan sosyal medya kullanmaktadır.

dijital-pazarlama-nedirHootsuite 2018 Türkiye İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanıcı İstatistikleri

Markalar hedef kitlelerine ulaşmak için radyo, televizyon, statik reklamlar, panolar vs. gibi geleneksel yöntemler yerine, daha hareketli interaktif pazarlama yöntemleri tercih etmektedir. Bu pazarlama yöntemleri, aynı zamanda geleneksel pazarlama yöntemlerine oranla daha ucuz olmaktadır.

Dijital pazarlama, birçok farklı kanaldan doğru zamanda ve doğru yerde, doğru hedef kitleye ulaşmanıza olanak tanıyor. Bu da, gerek büyük, gerekse de orta ve küçük işletmelerin markalarını dijital ortamda var etme çabasını artırmaktadır.

Dijital pazarlama kanalları çeşitlilik göstermektedir. Sosyal medya, mobil cihazlar, web siteler, e-posta servisleri vs. gibi birçok dijital pazarlama kanalları mevcuttur. Bu kanallardan markanıza ve hedef kitlenize uygun olanı seçip, doğru bir stratejiyle pazarlama faaliyetlerini uygulamanız müşterilere ulaşmanızda çok büyük rol oynamaktadır.

Geleneksel Pazarlama ve Dijital Pazarlama Farkları Nelerdir

Geleneksel Pazarlama ve Dijital Pazarlama Farkları Nelerdir?

Geleneksel pazarlama yöntemleri tamamen kullanımdan kalkmamakla birlikte, yerini yavaş yavaş dijital pazarlamaya bırakmakta ve daha az kullanılmaktadır. Geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama farkları nelerdir sorusuna birkaç başlıkta cevap verebiliriz.

İletişim

Geleneksel pazarlamada iletişim tek taraflı olmaktadır. Televizyon, radyo, baskılı içerikler gibi geleneksel pazarlama yöntemlerinde kullanıcılardan birebir geri dönüş almak mümkün değildir. Dijital pazarlama interaktif pazarlama yöntemi olduğu için, dijital ortamlarda kullanıcıların geri dönüşleri alınabiliyor ve iletişim karşılıklı olarak yürütülüyor.

Maliyet

Geleneksel pazarlama çok fazla iş gücü ve büyük bütçeler talep etmektedir. Bugün bir televizyon reklamı veya radyo reklamı yayınlamak istediğinizde, ortaya çıkan bütçeler orta ve küçük işletmelerin karşılaması mümkün olmayan bütçeler olmaktadır. Dijital pazarlamanın maliyeti geleneksel yöntemlere göre daha uygun olmakta, her bütçeye göre strateji geliştirilebilmektedir.

Kullanılan Dil

Geleneksel pazarlamada hedef kitleyi çok fazla kısıtlayamadığınız ve büyük bir kitleye tek bir içerikle hitap ettiğiniz için genelde daha kurumsal bir dil kullanılmaktadır. Dijital pazarlamada birçok farklı pazarlama kanalı olduğu için bu sorun ortadan kalkıyor, daha samimi bir dil kullanılabiliyor.

İş Gücü ve Zaman

Dijital pazarlamada stratejinizi belirledikten sonra pazarlama faaliyetlerini çok kısa sürede gerçekleştirme imkanınız vardır. Küçük bir ekiple, tüm dijital pazarlama planlarını kısa sürede yönetebilirsiniz. Geleneksel pazarlamada bunun tam aksine, her pazarlama kanalı için ayrı uzmanlar ve ekip, projelerin hayata geçmesi için daha uzun süreler gerekmektedir.

Ölçümleme

Geleneksel pazarlamada ölçümleme mümkün olmakla birlikte, size net olarak bir data sunması çok zordur. Örneğin, işlek bir sokakta astığınız bir reklam panosunun önünden kaç kişinin geçeceği bilgisine ulaşabilirsiniz ama tam olarak kaç kişinin panonuza baktığını öğrenmeniz mümkün değildir. Dijital pazarlamada, deyim yerindeyse, ölçümleme her şeydir. Aylık, haftalık, günlük raporlarla reklamlarınızı kaç kişinin gördüğünü, içeriklerinizle kaç kişinin etkileşime geçtiğini net bir şekilde görebilirsiniz.

Dijital Pazarlama Kullanım Alanları

Dijital Pazarlama Kullanım Alanları

Dijital pazarlamanın kullanım alanlarına her geçen gün bir yenisi daha eklenmektedir. Genel olarak en yaygın kullanım alanlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Web Siteler
  • Sosyal Medya Mecraları
  • Bloglar
  • İnfografikler
  • Dijital PR
  • Marka Değerleri
  • İnteraktif Araçlar
  • Canlı Yayınlar
  • Mobil Uygulamalar
  • Arama Motorları

Dijital Pazarlamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dijital pazarlama uygulamalarına başlamadan önce, markanızın stratejisini belirlemeniz gerekmektedir. Stratejinizi ve pazarlama planınızı hazırlarken dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Dijital Pazarlamada dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? kısaca bakalım:

Hedefinizi Belirlemelisiniz

Uygulamaya geçmeden önce, bu stratejiyi neden belirlediğinizi, neyi hedeflediğinizi seçmeniz gerekmektedir. Doğru adımları, doğru zamanda ve doğru kişilere uygulamak için hedef belirlemek ilk ve en önemli adımdır.

Rakiplerinizi Tanımalısınız

Sektörde rakipleriniz kimlerdir, sektörün lideri kimdir, hangi kanallarda hangi pazarlama stratejilerini uyguluyorlar gibi soruların cevabını bulmanız ve rakiplerinizi yakından takip etmeniz dijital pazarlamada dikkat edilmesi gerekenler konusunda en önemli detaylardan biridir.

Hedef Kitlenizi İyi Tanımalısınız

Müşterilerinizi iyi tanımalı ve iyi sınıflandırmalısınız. Dijital pazarlamanın en önemli katkılarından biri de, müşterilerinizi analiz edebilme şansınızın olmasıdır. Google Analytics, Yandex Metrica gibi analiz araçlarıyla müşterilerinizin eğilimlerini anlayabilirsiniz.

Bütçenizi Doğru Böldüğünüze Emin Olmalısınız

Farklı ajanslarla ve uzmanlarla çalışan markaların bütçelerini doğru bölmesi ve doğru kanallara bütçe ayırdığından emin olması gerekmektedir.

Data Analizine Önem Vermelisiniz

Dijital pazarlama uygulamalarını gerçekleştirdikten sonra işlem bitmiyor, tam aksine, daha yeni başlıyor diyebiliriz. Dijital pazarlamada dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri de doğru analizdir. Farklı kanalları iyi analiz ederek nerede doğru, nerede yanlış yaptığınızı anlayabilirsiniz.

Pazarlama Kanallarını Uyumlu Şekilde Kullanmalısınız

Gerek sosyal medya, gerek google reklamları, gerek içerik pazarlama, gerekse de e-posta pazarlama olsun, kullandığınız tüm mecralarda aynı dili kullandığınıza ve uyumlu içeriklerle pazarlama yaptığınıza emin olmalısınız.

Neden Dijital Pazarlama Yapmalıyız?

Dijitalleşmenin her iş alanını etkilemesiyle birlikte, markaların da bu değişime ayak uydurarak pazarlama stratejilerini geliştirmesi gerekmektedir. Neden dijital pazarlama yapmalıyız sorusunun en önemli cevabı rekabet. Özellikle küçük ve orta işletmelerin rekabette en büyük silahı dijital pazarlamadır diyebiliriz. Doğru bir strateji ve doğru kanalların seçilmesiyle dijital pazarlama sizi rakiplerinizden daha görünür hale getirecektir. Sosyal medya mecralarında ücretsiz şekilde işletme hesabınızı açabilir, ürün ve hizmetlerinizi hedef kitlenize tanıtabilirsiniz.

Bunun dışında, dijital pazarlama size net istatistikler ve rakamlar sunmaktadır. Harcadığınız her TL’nin karşılığında potansiyel müşterilerinizin tutumunu ölçebilirsiniz. İster google reklamları, ister sosyal medya reklamları, isterse de e-posta pazarlama olsun, doğru analizle reklamlarınızı iyileştirebilir ve daha az bütçeyle daha çok müşteriye ulaşabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Teknikleri

Dijital Pazarlama Teknikleri Nelerdir?

Birkaç önemli dijital pazarlama tekniklerini inceleyelim.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Arama Motoru Optimizasyonu, yani kısaca SEO, Google, Bing, Yandex gibi arama motorlarında web sayfanızın üst sıralara çıkacak şekilde optimizasyonunu sağlamaktadır.

SEO, genel olarak ikiye ayrılmaktadır: Site içi SEO ve site dışı SEO. SEO çalışmaları site içerisinde başlamalı ve sonra site dışı çalışmalara geçilmelidir. Site içi SEO çalışmaları sitedeki eksiklikleri gidermek için yapılmaktadır. Öncelikle önyüzdeki sorunlar giderilir, daha sonra arka plandaki kodlama düzenlemeleri yapılır. SEO arama motoru optimizasyonu ile ilgili detaylı yazıyı linke tıklayarak okuyunuz.

Site dışı SEO çalışmalarını genel olarak Backlink çalışmaları olarak tanımlayabiliriz. Siteniz dışında, bloglarda, başka sitelerde, sosyal medya hesaplarında sizden bahsedilmesi site dışı SEO çalışmalarına örnek olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken, hem site içi, hem de site dışı çalışmaların birbiriyle uyum içinde olması ve birbirini desteklemesi, aynı zamanda olabildiğince doğal görünmesidir. Bütün bu çalışmalar sonucunda, siteniz veya blogunuz arama motorlarında doğal yollardan üst sıralara çıkacaktır. SEO çalışmalarından kısa vadede değil, uzun vadede sonuç almanız daha gerçekçi olacaktır.

İçerik Pazarlama

İçerik pazarlama uzun vadede markanızın bilinirlik kazanması, müşteri sadakatı ve dönüşüm sağlayan en etkili pazarlama teknikleri arasında yerini almaktadır. İyi hazırlanmış içerikler müşterilerinizin ilgisini çekecek ve trafiğinizi artırmaya katkı sağlayacaktır. İçerik pazarlamada dikkatli olmanız gereken konulardan biri de, olabildiğince satış odaklı değil, müşteri/hedef kitle odaklı içerikler hazırlamaktır. Bu içerikler, metin, görsel, video olabilir.

İçerik pazarlamanın markanıza katkı sağlaması için kullanıcılara ulaşması ve paylaşılması önemlidir. İçerik pazarlama reklamlarla desteklenerek içeriklerin ulaşılabilirliği artırılabilir.

Sosyal Medya Pazarlama

Kurumsal şirketler, e-ticaret şirketleri, tüm sektörlerdeki markalar için sosyal medya pazarlama en ucuz ve en etkili tanıtım alanı olarak kalmaktadır. Markanızın hedef kitlesini belirleyerek, doğru sosyal medya mecralarında geliştireceğiniz strateji ile marka bilinirliğinizi kısa sürede minimum harcamayla artırabilirsiniz.

Facebook, Twitter, Google Plus, Instagram, Youtube, Pinterest gibi sosyal medya mecralarında reklamlarla destekleyeceğiniz içerikler trafiğinizi ciddi oranda artırmaya olanak sağlayacaktır.

Sosyal medya reklamlarının bu kadar etkili olmasının esas sebebi, hedefleme yapılabilmesidir. Hedef kitlenizi yaş, cins, dil, meslek, ilgi alanı gibi en ufak detaylarına kadar segmentlere ayırarak nokta atışı yapabilirsiniz. Sosyal Medya Pazarlama ile Dijital Pazarlama yazımızı da okuyabilirsiniz.

Google Adwords (Google Ads)

Google %95,74 ile Türkiye’de en çok kullanılan arama motoru olarak zirvedeki yerini koruyor. Potansiyel müşterilerinizin google’da aradığı anahtar kelimeleri hedefleyip, bu anahtar kelimeler üzerinden reklam vererek gerçek müşterilerinize çevirmeniz için Google Adwords reklamlarını kullanmanız gerekmektedir.

Google Adwords reklamları (yeni adıyla Google Ads) vermek için, anahtar kelimelerinizi belirleyerek bu anahtar kelimeler için ödeyebileceğiniz tutarı teklif edersiniz. Kullanıcılar reklamınıza tıkladığı zaman Google sizi ücretlendirir. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli detay, anahtar kelimelerinizin tıklama başına maliyetini ve kalite puanını rakiplerinizden öne geçebilecek şekilde belirlemeniz olacaktır.

E-Posta Pazarlama

En eski yöntemlerden biri olan e-posta pazarlama, halen dijital pazarlamanın en önemli tekniklerinden olarak kalmaktadır. Müşterilerinize şirketinizle ilgili yenilikleri, indirimleri, yeni hizmet ve ürünlerinizi ulaştırmak için e-posta pazarlamayı kullanabilirsiniz. Etkili e-posta başlıkları ve içerikleriyle e-postalarınızın açılma oranını yükselterek, dönüşümlerinizi artırabilirsiniz.

Mobil Pazarlama

Türkiye’de mobil kullanıcı sayısı 59,5 milyon olmaktadır. Mobil kullanıcıların 44 milyonu aktif olarak sosyal medya kullanmaktadır. Bu rakamlar, mobil pazarlamanın son dönemlerdeki yükselişini açıklamak için yeterli olmaktadır. Mobil pazarlama; mobil uygulamalar, sosyal medya, google haritalar gibi bir çok mecradan yararlanarak uygulanabilir.

Pazarlama Uzmanı Kimdir?

Dijital Pazarlama Uzmanı Kimdir?

Dijital Pazarlama uzmanı son zamanların en gözde mesleklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte, markaların dijital pazarlama faaliyetleri arttıkça, dijital pazarlama uzmanı mesleğine de talep her geçen gün artmaktadır. Dijital Pazarlama Uzmanı Kimdir? Dijital Pazarlama Uzmanı Ne İş Yapar? Dijital Pazarlama uzmanı hangi bilgilere sahip olmalı? gibi soruların cevabına bakalım.

Dijital Pazarlama Uzmanı derken, İçerik Yöneticileri, Google Adwords Uzmanları, Sosyal Medya Uzmanları, Bloggerlar, SEO Uzmanları, SEM Uzmanları gibi bir çok meslek kastedilmektedir. Dijital pazarlama Uzmanı, Google Adwords, Google Analytics, Sosyal Medya Yönetimi, Sosyal Medya Reklamları vs. gibi bir çok konuya hakim olmalıdır. Bütün bu sıraladığımız alanların ayrı ayrılıkta uzmanları olsa da, iyi bir Dijital pazarlama uzmanı temel de olsa tüm bu konular hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Dijital Pazarlama Uzmanlığı – 2018’de Dijital Pazarlamada Kariyer yazımızı da okuyabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Uzmanılığı için hangi bilgilere sahip olunmalıdır sorusunun cevabına birkaç başlıkta bakabiliriz.

Pazar trendlerini ve yeniliklerini takip etmelidir:
Dijital pazarlama hemen her gün yeniliklerin yaşandığı, yeni trendlerin ortaya çıktığı, platformların strateji değiştirdiği çok dinamik bir yöntemdir. İyi bir dijital pazarlama uzmanı, tüm bu yenilikleri yakından takip etmeli, markasını bu yeniliklere adapte etmeli, yeni trendleri uygulamalı ve test etmelidir.

Etkili Bütçe Yönetimi yapmalıdır:
Profesyonel dijital pazarlamacı markanın bütçesini doğru yönetmeli ve hangi kanallara ne şekilde bölünmesi gerektiğini bilmelidir.

Doğru Analiz Yapabilmelidir:
Özellikle sosyal medya ve adwords reklamlarının doğru analiz edilmesi dijital pazarlama çalışmalarının en önemli kısmıdır. Doğru analizle hedef kitlenin doğru seçilip seçilmediği belirlenebilir, eksiklikler giderilebilir, bütçe daha iyi yönetilebilir.

Nasıl Dijital Pazarlama Uzmanı Olurum?

Son yıllarda Üniversitelerde interaktif pazarlama, dijital pazarlama gibi bölümler açılsa da, genelde sektördeki dijital pazarlama uzmanlarının bir çoğu başka meslek sahibi olup, sonradan dijital pazarlama eğitimi alarak ve kendilerini geliştirerek bu mesleğin erbabı olmuşlardır. Nasıl dijital pazarlama uzmanı olurum diyorsanız, doğru yerdesiniz. İyi bir dijital pazarlamacı olmak için öncelikle alanında uzman kişilerden eğitim almanız, sürekli kendinizi geliştirmeniz ve her şeyden önce iyi bir araştırmacı olmanız gerekmektedir. Bu mesleği sevmeden yapmak çok zordur diyebiliriz. Çok hızlı değişen trendlere ayak uydurmanız, bir çok farklı mecraya hakim olmanız ve enerjinizi daima korumanız gerekmektedir. Dijital pazarlama eğitimi almak istiyorsanız, dikkat etmeniz gerekenler bazı detaylar var. Öncelikle eğitim veren uzmanın gerçekten alanında etkili ve tecrübeli olmasına dikkat edin. Eğitimin kapsamlı olmasına, SEO, SEM, Google Adwords ve Google Analytics, Sosyal Medya Reklamları ve Yönetimi gibi konular hakkında detaylı bilgiler sunmasına dikkat edin. Dijital Pazarlama Eğitimi almak istiyorsanız iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz. Dijital Pazarlama Eğitimi Başvuru Formu.

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler

Dijital Pazarlamada Yükselen Trendler

Influencerlar

İnfluencer kelimesinin Türkçeye tam çevirisi olmasa da, nüfuzlu kişilerin pazarlama yapması şeklinde ifade edebiliriz. Özellikle son yıllarda hızla yükselen bir trend olan influencer marketing, önümüzdeki yıllarda da gözde trendlerden biri olarak kalacak gibi görünüyor. Özellikle Instagram üzerinden doğru şekilde yürütülen influencer pazarlama sayesinde dönüşüm oranlarınızı, bilinirliğinizi ve marka sadakatini hızlıca artırabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli detay, markanızın hedef kitlesiyle seçtiğiniz influencer’ın uyumlu olmasıdır.

Canlı Videolar

Video pazarlama halen en etkili pazarlama yöntemi olarak zirvedeki yerini korumaktadır. Özellikle youtube vloggerlerinin son dönemdeki yükselişi, video pazarlamayı yeniden canlandırmıştır. Video pazarlamanın daha etkili versiyonu olan canlı videolar, hedef kitlenizle birebir ve canlı iletişim kurmanıza olanak tanıdığı için verimli olmaktadır. Periscope, Facebook, Instagram, Youtube gibi sosyal medya mecralarında canlı videolar yayınlayarak müşterilerinizin sadakatını artırabilirsiniz.

Canlı Chat Botlar

2017’den başlayarak sektörde hızla yayılmaya ve etkisini göstermeye başlayan canlı chat botlar, müşterilerin bir çok farklı konuda anında bilgi almasına ve karşısında bir muhatap bulmasına olanak sağlamaktadır. Bir çok e-ticaret sitesi chat botları sitesine entegre ederek müşteri hizmetlerini geliştirmekte ve müşteri deneyimini iyileştirmektedir.

Kısa Süreli İçerik

Artık hızlı tüketim çağında olduğumuz gerçeğini markalar da kabullenmiş durumda. Sabit içeriklerin yanı sıra, hızlı ve kaybolan içerikler de sosyal medya platformlarında yerini almaya başlamıştır. Periscope’dan sonra Scorp, Snapchat, daha sonra da Instagram, Facebook gibi sosyal medya mecraları bu içerik stratejisini uygulamaya başlamıştır.

Genel olarak dijital pazarlama nedir, dijital pazarlama nasıl yapılır, internette hangi teknikler kullanılır, dijital pazarlama uzmanı kimdir gibi sorulara cevap verdik. Siz de dijital pazarlama uzmanı olmak ve bu konuda kendinizi geliştirmek istiyorsanız dijital pazarlama eğitimine katılabilirsiniz.