E-ticaret eğitimi nedir?

Günümüzün en önemli ticaret unsuru olan e-ticaret dijital medyanın yükselişe geçmesiyle artmıştır. Piyasada ciddi bir talep oluşturan e-ticaret eğitimi konusunda büyük küçük pek çok KOBİ faaliyete geçmiştir. İşte elektronik ticaret konusunda iş yapan firmaların e-ticaret operasyonlarını yönetecek kişilerin alması gereken kursa e-ticaret eğitimi denir.

E-ticaret Eğitimi ve Dijital Pazarlama Eğitimi

E-ticaret Eğitimi ve Dijital Pazarlama Eğitimi

E-ticaret kursu hangi konuları içerir

E-ticaret eğitiminde yer alan konuların başında dijital medya, e-ticaret fotoğrafçılığı, e-ticaret yazılım programı seçimi ve yönetimi, web sitesi yönetimi, stok yönetimi, ajans ilişkileri, e-ticaret ile ilgili yasal mevzuatlar, yapılabilecek kampanyalar, ödeme sistemleri gelir.

Ücretsiz e-ticaret eğitimi

Yazılım paketi satan firmalar dışında piyasada ücretsiz e-ticaret eğitimi bulunmamaktadır. E-ticaret eğitimi almak isteyenlerin bu konuda tecrübeli, başarısını kanıtlamış ve uzman kişilerden eğitim alması gereklidir. Eğitimi alacak kişilerin gerek kariyer gelişimi gerekse işletmesinin başarısı için e-ticaret alanında en iyi uzmanı ve eğitmeni tespit etmesi önemlidir. Bu uzmanlardan biri Olgu Şengül’dür.

E-ticaret eğitimi pdf

E-ticaret konusunda pdf kaynak pek bulunmamakla birlikte e-ticaret pdf raporları mevcuttur. E-ticaret alanında pdf rapoları TÜSİAD, TÜBİSAD ve BKM gibi kurumların sitelerinden indirmek mümkündür. Ayrıca, Olgu Şengül’ün yazdığı kitapta e-ticaret konularına değinilmektedir. Bu kitabın ilk 3 bölümünü pdf olarak web sitesinden ücretsiz indirmek mümkündür.

İsmek e-ticaret kursu

E-ticaret eğitimi veren kurumlardan biri de İsmek’tir. İsmek e-ticaret kursu özellikle open cart yazılımına odaklı bir eğitimdir ve e-ticaretin çok dar bir alanına odaklıdır. Bu eğitimi alanlar open cart ile site açabilirler ancak dijital medya konularında eksik kalacaklarından başarılı olmaları oldukça zordur. İsmek e-ticaret kursu almak isteyenler ismek.ist sitesini ziyaret edebilirler.

E-ticaret fiyatları ve e-ticaret kursu almak neden önemlidir?

Statista verilerine göre dünya genelinde e-ticaret hacmi 2014 yılı itibarıyla 1,3 trilyon dolara ulaşmıştır ve TÜSİAD raporuna göre 2016 yılında 1,6 trilyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamın 2020 yıl itibarıyla 3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre 2011 yılında Türkiye’de internetten yapılan kartlı ödeme tutarı 18,7 milyar TL iken bu tutar 5 yılda %265 artışla 2016 yılında 68,4 milyar TL olarak gerçekleşti.

TÜSİAD’ın Nisan 2017’de yayınladığı “Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü: E-Ticaret” raporuna göre Türkiye’de toplam e-ticaret hacmi 2016 yılında yıllık %32 büyüme oranıyla 30,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu rapordaki bir çarpıcı veri de şu ki; 2016’da dünyada e-ticaretin toplam perakende içindeki payı ortalama %8,5 olarak gerçekleşmişken Türkiye’de bu oran sadece %3,5 olarak gerçekleşti. Gerek Dünya gerekse Türkiye verileri e-ticaretin ne kadar hızlı büyüdüğünü ve günümüzde hem markalar hem de girişimciler için ne kadar büyük fırsatlar barındırdığını gösteriyor.

“TÜBİSAD Türkiye’de E-Ticaret Pazar Tanımlama ve 2015 Pazar Büyüklüğü Raporu”na göre Türkiye’de e-perakende hacmi 2015 yılında 13,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Sadece online perakende hacmi 8,5 milyar TL, hem fiziksel hem de online mağazaları üzerinden satış yapan markaları ifade eden “çok kanallı perakende” hacmi ise 4,8 milyar TL olarak gerçekleşti. TÜSİAD’ın “Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü: E-Ticaret” raporuna göre ise Türkiye’de toplam e-perakende hacmi 2016 yılında 17,5 milyar TL’ye ulaştı.

Türkiye’de 2008-2010 yılları arasında marka ürünlerin belli bir süre indirimli satışı esasına dayanan “özel alışveriş kulübü” iş modeliyle açılan e-ticaret siteleriyle internet kullanıcılarının online alışverişe ilgileri arttı ve e-ticaret sektörü hareketlenmeye başladı. Bu hareketlenmeyi fark eden pek çok büyük perakende markası da 2010 yılından itibaren online mağazalarını açarak çok kanallı mağazacılığa adım atmaya başladılar. Ancak 2017 itibarıyla pek çok büyük markanın hâlâ e-ticaret girişimi yoktur. TÜSİAD’ın 2017 raporuna göre Türkiye’nin ilk 100 perakendecisinden %35’inin doğrudan kendilerinin yürüttüğü e-ticaret faaliyeti bulunmamaktadır ve bu durum da girişimciler için harika fırsatlar yaratmaktadır.

E-ticaret eğitimi alarak e-ticarette başarı sağlayabilirsiniz

E-ticarette satış başarısı sağlayabilmek için:

  • Detaylı planlar yapılmalı ve bu planlar hayata geçirilmelidir. Pek çok proje ya iyi planlanmıyor ya da yapılan planlar zamanında hayata geçirilmiyor, trendler kaçırılıyor.
  • İş modelinin kârlılığı iyi analiz edilmelidir.
  • İşlevselliği yetersiz ve kalitesiz e-ticaret yazılımları kullanılmamalıdır.
  • Kullanışsız ve estetik olarak başarısız tasarımlar kullanılmamalıdır.
  • Site içerik olarak güçlü olmalıdır. Ürün fotoğrafı, ürün bilgileri ve kampanyalar gibi tüm bilgileri detaylı olarak içermelidir.
  • Siteye gelen kullanıcılar ve müşteriler iyi analiz edilmeli, buna göre aksiyonlar alınmalıdır.
  • Her kullanıcıya her ürünü satmaya çalışmak yerine segmentasyon yapılmalı ve buna göre ilgili kullanıcılara ilgili ürünler önerilmelidir.
  • Kullanıcıları ve müşterileri alışveriş yapmaya teşvik edecek şekilde sürekli kampanyalar düzenlenmelidir. Örnek olarak ücretsiz kargo kampanyası, kupon kampanyaları, cashback sitelerinde kampanyalar, incentive uygulaması yapan sitelerde kampanyalar, karşılaştırma sitelerinde kampanyalar ve sosyal medyada kampanyalar yapılabilir.

E-ticaret Eğitimi İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa

E-ticaret konusunda İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa illerinde zaman zaman e-ticaret eğitimleri düzenlenmektedir. Özellikle İstanbul’da Olgu Şengül’ün verdiği e-ticaret eğitimi piyasada ciddi referasnları olan bir eğitimdir. Olgu Şengül e-ticaret kursları aralıklarla Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa illerinde de düzenlemektedir. Bu e-ticaret eğitimine katılmak için eğitim başvuru sayfasını inceleyebilirsiniz.