Artık internet hayatımızın neredeyse her alanında büyük bir role sahip, doğal olarak e-ticaret siteleri de. Türkiye’de nüfusun 55 milyonu internet kullanıyor ve online alışveriş yapıyor. TUBISAD E-ticaret Raporu verilerine göre e-ticaret alışverişinin hacmi 2017’de %37 büyüme ile 42 milyar TL’ye yükseldi. TUSIAD E-ticaret Raporu verilerine göre ise 2016’da %3.6 olan e-ticaretin perakendede payı 2021 itibarıyla %13 olacak. Bu rakamlar markaların kesinlikle internet ortamında var olmaları gerektiğini bir daha gözler önüne seriyor. Ürün veya hizmetlerinizi hedef kitlenize ulaştırmak, satışlarınızı artırmak istiyorsanız artık geleneksel fiziksel mağazanızla yetinmemeniz gerekiyor. İnternet ortamındaki bu kitleye ulaşmak için sanal mağaza açmanız gerekiyor. Bunun için yapmanız gereken ilk şey bir e-ticaret sitesi hazırlamak olacak. Peki e-ticaret sitesi nedir? Başarılı bir e-ticaret sitesi nasıl olmalı? Müşteri memnuniyeti ve satışları nasıl artırabilirsiniz? Tüm bu soruların cevabı için makalenin devamını okuyabilirsiniz.

E-ticaret sitesi

E-Ticarete Başlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

E-ticarete başlarken dikkat etmeniz gerekenler konusuna başlamadan önce, e-ticaret kavramına açıklık getirelim. E-ticaret, internet üzerinden mal veya hizmetlerin satılması/satın alınması işlemlerinin gerçekleştirildiği elektronik ticarettir.

E-ticaret göründüğü gibi kolay değildir. Sadece bir e-ticaret sitesi kurmak, ürünlerinizi sergilemekle işiniz bitmiyor. E-ticaret, müşterilerinizle sürekli karşılıklı iletişimde olduğunuz, müşteri memnuniyeti yüksek tutulması gereken bir operasyon. Her ne kadar belli başlı kuralları olsa da, genelde çok hızlı değişen ve adapte olmanız için çok az zamanınızın olduğu bir faaliyet.

E-ticarete başlarken dikkat etmeniz gerekenler

E-ticaret sitenizde kullanıcıların aradıklarını rahatça bulabilmeleri ve sitenizden rahatsız olup hemen çıkmamaları için, sitenizin kullanıcı dostu site olması gerekiyor. Sitenize girip, beğenmeyen kullanıcının tekrar sizin sitenize geri dönmesi çok düşük bir ihtimaldir. E-ticaret farklı dinamikleri olan bir ortamdır. Bu sebepten de, en başından beri kullanıcı deneyimini baz alarak, kolay kullanımlı, mobil uyumlu ve iyi tasarımlı bir e-ticaret sitesi hazırlamaya özen göstermeniz gerekiyor.

E-ticarete yeni başlayanlar için dikkat edilmesi ve uyulması gereken bazı kurallar vardır. Dikkat etmeniz gerekenleri kısaca ele alalım.

E-ticarette Planlı Hareket Edin

E-ticarete başlayacaksanız öncelikle iyi bir iş planınızın olması gerekiyor. Bir e-ticaret sitesi açmış olmanız, henüz e-ticarete girdiniz demek değildir. Öncelikle hedeflerinizi belirlemeniz gerekiyor. E-ticaret ile nelere ulaşmak istiyorsunuz? Yıllık planınız nedir? Ne kadar ürünü/hizmeti, nasıl satacaksınız? Stok durumunuz nedir? gibi birçok sorunun cevabını e-ticarete başlamadan önce bilmeniz gerekiyor. Detaylı bir planlama ile sonraki adımları daha net görebilir, iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.

E-ticarette Tedarik Zinciri Çok Önemli

E-ticaret yapacaksanız ve ürün satacaksanız, en önemli detay tedarik zinciri olacaktır. Eğer ürünlerinizi kendiniz üretmiyorsanız, başka imalatçılardan tedarik edecekseniz, bu tedarikçileri ve tedarik detaylarını sağlama almanız gerekiyor. Satışa çıkarıp, müşteriye tedarik nedeniyle gönderemediğiniz her ürün, size bir ürün maliyetinden çok daha fazlaya mal olabilir. Ürünlerinizi nereden tedarik edeceğinizi, tedarik sürelerini ve fiyat politikasını net şekilde belirlemeniz gerekiyor. Bunun için de tedarikçilerinizle uzun süreli sözleşmeler yaparak, kendinizi garantiye alabilirsiniz.

Gözünüzü E-ticaret Rakiplerinizden Ayırmayın

Aynı ürün gamında rekabet ettiğiniz markaları her zaman yakın mercek altında tutun. Örneğin, sektörün lideri kim? Neden lider? Nasıl bir web sitesi ve satış politikası var? Bu soruların cevabı, e-ticaret sitenizi ve satış politikanızı şekillendirmenizde size yardımcı olacaktır. Rakiplerinizin yaptığı hatalar veya çok başarılı olduğu kampanyalar, sizin kendinizi geliştirmenizde anahtar olacak. Rakiplerinizin e-ticaret sitelerini inceleyebilir ve rakip analizi yapıp rakiplerinizin başarılı uygulamalarını kendinize modelleyebilirsiniz.

Sektörünüzü İyi Araştırın

Hizmet verdiğiniz veya ürün sattığınız sektörü iyi tanımanız, dinamiklerini iyi bilmeniz gerekiyor. Bu sektörün ana dinamikleri nelerdir? Mevsimsel değişiklikler var mı? Hedef kitlenin ana hatları nasıldır? sorularını cevaplayarak işe başlayabilirsiniz. Ayrıca, sektörün piyasadaki durumu, ürün tedarikindeki artılar/eksiler, fiyat politikası da bilmeniz gereken diğer detaylar.

E-ticaret Satış Politikanızı Belirleyin

Satış politikası belirleme en başta ve dikkatle hazırlamanız gereken bir adımdır. Hangi ürün gamında satış yapacağınıza, ürün çeşitliliğine karar vermeniz gerekiyor. Her ne kadar N11, Gittigidiyor, Sahibinden tarzı birçok farklı ürün gamında satış yapan e-ticaret sitesi başarılı olsa da, sizin bu politikayı uygulamamanız gerekiyor. Örneğin bir ayakkabı markası iseniz, birdenbire ürün gamına gömlek eklemeniz kullanıcılarınız tarafından hoş karşılanmayabilir. Ürün gamında ve satış politikasında yapacağınız değişiklikleri iyi düşünmeniz ve planlamanız gerekiyor.

Yıllık Pazarlama Stratejisi ve Pazarlama Bütçesi Belirleyin

Elektron ticaret yapacaksanız reklam her şeydir diyebiliriz. E-ticaret sitenizi ve ürünlerinizi tanıtmak için iyi bir pazarlama stratejisi ve pazarlama bütçesi hazırlamaya ihtiyacınız olacaktır. Planlamanızı yıllık olarak hazırlayabilir, harcanacak bütçeyi farklı kalemler arasında bölebilirsiniz. Google Adwords (Google Ads) reklamları, sosyal medya pazarlaması ve reklamları, kampanya ve çekilişler, etkinlikler, e-posta pazarlama gibi kalemler stratejinizin olmazsa olmazlarıdır.

E-ticaret Sitenizi Profesyonellere Emanet Edin

Tüm planlama, strateji ve analizlerinizi yaptıysanız, artık e-ticaret sitesi kurmak adımına geçebilirsiniz. E-ticaret sitesi hazırlama her ne kadar kolay görünse de dikkatli ve profesyonelce yapılması gereken bir iştir. Web sitenizin kullanıcı dostu olduğuna, hızlı açıldığına, tasarımının yorucu olmadığına, mobil uyumlu olduğuna, açıklamaların anlaşılır olduğuna, markanızın iyi tanıtıldığına dikkat etmeniz gerekiyor. E-ticaret sitenizin SEO uyumlu olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Ödeme altyapısının sağlam olması, kullanıcıların ve sizin güvenliğiniz açısından çok önemlidir.

E-ticaretin Faydaları

Neden e-ticaret sitesi açmalısınız? Ne gibi faydaları var? sorularına cevap arıyorsanız doğru yerdesiniz. Öncelikle, hedef kitlenizin internet ortamında çok fazla zaman geçirdiğini ve alışveriş alışkanlıklarının değiştiğinin farkında olmalısınız. Bu kitleye doğru yerde, doğru zamanda ulaşabilmeniz için de sanal varlığınızı oluşturmuş olmanız gerekiyor. E-ticaretin birkaç faydasını sıralayalım.

E-ticaretin Faydaları

  • Her zaman açık bir şubeniz var. E-ticaret sitenizin olması, 7/24 açık bir mağazanızın olması demektir
  • Fiziksel mağazadan farklı olarak, ürünleri sergilemeniz, yeni ürünler sunmanız gibi işlemler çok daha kolay ve kısa sürede yapılabiliyor.
  • Fiziksel mağazanıza sığdıramayacağınız kadar çok ürünü e-ticaret sitenizde sergileyebilirsiniz.
  • Stok takibi, satış takibi, sipariş takibi gibi tüm işlemler online ortamda olduğu için daha kolay bir yönetilir.
  • Çok daha fazla insana, çok daha kolay yollardan ulaşabilirsiniz.
  • Sadece tek bir lokasyonla sınırlı kalmayıp, tüm Türkiye’ye hatta tüm Dünya’ya satış yani e-ihracat yapabilirsiniz.
  • Ürünler hakkında çok detaylı bilgi, müşteri geri dönüşleri ve görseller sunabilirsiniz.

Başarılı Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Olmalı?

E-ticaret sitesi hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır Öncelikle web sitenizi bir uzmana hazırlatmanızı öneririz. Bu, uzun vadede sorunlarla karşılaşmamanızı, güçlü altyapıda bir siteye sahip olmanızı sağlayacaktır. E-ticaret siteniz hem sizin açınızdan kolay yönetimli, birçok sisteme entegre olmalı, hem de kullanıcılar açısından kolay kullanımlı olmalıdır. Başarılı bir E-ticaret sitesi nasıl olmalı sorusunu cevaplayalım.

Başarılı Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Olmalı

E-ticaret Siteniz Hızlı Açılmalı ve Mobil Uyumlu Olmalı

E-Ticaret siteniz hem masaüstü hem de mobil cihazlar üzerinden hızlı açılıyor olmalı. Kullanıcıların sitenize giriş yaptığı zaman 3 saniyeden fazla beklemeyeceklerinin bilincinde olmanız gerekiyor. Yavaş açılan siteler kullanıcı kaybetmenize, sonuç itibari ile de satış yapamamanıza sebep olacaktır. Hızlı açılan bir e-ticaret sitesi için dikkat etmeniz gereken birkaç detay var. Öncelikle web sitenizin barınacağı hosting hizmeti iyi seçilmelidir. Site içerisinde kullanacağınız videolar, görseller sitenin hızını azaltmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Bunun dışında, sitenizin mobil uyumlu olduğundan ve son teknolojiyle hazırlandığından emin olmalısınız. 2018 itibarıyla Google aramalarının dahi %60’tan fazlasının mobil cihazlardan yapıldığı günümüzde websitesinin mobil uyumlu olması gerekliliğini vurgulayalım.

E-ticaret Siteniz Güvenli Olmalı

Kullanıcıların sitenize gelmesi ve alışveriş yapması için siteniz güven vermelidir. Kullanıcıların sitenize girdiği zaman kendini güvende hissetmesi müşteriye dönüşmelerini kolaylaştıracaktır. Güvenli e-ticaret sitesi tasarımı modern, kolay kullanımlı olmalı. Sitenizde iletişim bilgileri, marka hakkında bilgi vs. gibi kendinizi anlatan bilgiler olmalı. Müşterilerin bilgilerini korumak için SSL sertifikası mutlaka kullanılmalıdır. Ayrıca, ödeme altyapısı da güvenli olmalı 3D secure ödeme sistemi kullanılmalıdır. Müşterilerinize güvenli bir e-ticaret sitesi sunmanız müşteri memnuniyetini artıracaktır.

Detaylı E-ticaret Ürün Açıklamaları ve Görselleri

E-ticaret sitenizde sergilediğiniz ürünler hakkında detaylı bilgi paylaşmanız kullanıcıların güvenini artıracaktır. Ürün açıklamalarının yanıltıcı olmamasına, ürünle doğrudan bağlantılı olmasına ve kullanıcıların aklındaki tüm soruları cevapladığına emin olun. Ürünle ilgili birkaç farklı açıdan çekilmiş fotoğraf paylaşımı da ürünlerinizi eksiksiz gösterecektir.

E-ticaret Sitenizde Online Destek/Chat

Müşteri hizmetleri e-ticaret sitesinin en çok dikkat edilmesi gereken bölümüdür. Hem satış öncesi hem de satış sonrası müşterilerinize hızlı yardım edebilmek için destek hattı kullanabilirsiniz. Müşteriniz daha siteden ayrılmadan, karşılaştığı sorunu çözmeniz, müşteri kaybetmenizi engelleyecektir. Müşterilerin sorularına cevap bulamaması kötü bir izlenim bırakabilir. Bu da uzun vadede satışlarınızı kötü etkileyebilir.

İletişim Bilgileriniz Mutlaka Belirtilmeli

E-ticaret sitesinin olmazsa olmazlarından biri de iletişim sayfası ve bu sayfada yer alan bilgilerinizdir. Kullanıcılar markanın fiziksel olarak nerede olduğunu, güvenilir bir şirket olduğunu bilmeli. Telefon numaranızı, adres bilgilerinizi ve mail adresi bilgilerinizi müşterilerinizle paylaşmayı unutmayın.

E-ticaret Ürün Kategorileri Doğru Belirlenmeli

E-ticaret sitenizde belli bir ürünü arayan kullanıcı en kolay yoldan o ürüne ulaşabilmeli. Bunun için de ürün kategorilerini doğru şekilde belirlemeniz gerekiyor. Doğru ürün kategorisi ve sıralaması yapmak için yerli ve global rakiplerinizin, sektör liderinin sitelerini inceleyebilirsiniz.

Farklı E-ticaret Ödeme Seçenekleri ve Güvenli Ödeme

E-ticaret sitenizde ödeme altyapısının çeşitliliği ne kadar çok olursa, o kadar iyidir. Kullanıcılar için kredi kartı ile taksitli ödeme, banka kartı ile ödeme, havale/eft ile ödeme, kapıda ödeme gibi seçenekler eklemeyi unutmayın. Ödeme altyapısının güvenli olması için 3D Secure ödeme yöntemini tercih etmeniz yerinde olacaktır.

E-ticaret Satışlarını Artırmak İçin İpuçları

İnternetin yaygın kullanımı nedeniyle artık neredeyse her markanın bir e-ticaret sitesi var. Bu kadar büyük rekabet ortamında satışlarınızı artırmak için kullanıcılara daha iyi deneyim sunmanız şart. Müşteri memnuniyeti ne kadar yüksek olursa, satışlarınız ve bilinirliğiniz de o kadar artacaktır. İnsanların bir markayı tercih etmelerindeki en önemli nedenlerden biri de iyi hizmettir. İyi bir müşteri hizmetleri ve doğru hazırlanmış e-ticaret sitesi, fiyatlardan daha önemlidir diyebiliriz. Peki müşteri memnuniyetini ve akabinde satışları nasıl artırabilirsiniz? Ne gibi uygulamalar yapmalısınız? Tüm bu soruların cevabını ve satışlarınızı artırmak için ipuçlarını makalenin devamında bulabilirsiniz.

E-ticarette Satışları Artırmak İçin İpuçları

E-ticaret Sitenizde Başka Müşterilerin Yorumlarını Paylaşın

İnsanlar diğer insanların tecrübelerinden etkilenir. Daha önce sitenizden alışveriş yapan insanların ürünle ilgili yorum yapması ve bu yorumların sitenize yeni gelen kullanıcıların kolayca görebileceği bir yere yerleştirilmesi iyi sonuçlar verecektir. Müşterilerinizin ürünler hakkında yorumda bulunması için teşvik edici hediyeler, indirim kodları kullanabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken detay, iyi yorumlar olabileceği gibi kötü yorumların da olması. Kötü yorumların önüne geçmek için ürünler hakkında doğru bilgiler paylaşmanız gerekiyor. Buna rağmen yine bir memnuniyetsizlik söz konusu ise kötü yorumda bulunan müşterinize iade veya hediye, indirim vs. gibi ek imkanlar sunarak yorumunu kaldırmasını veya değiştirmesini sağlayabilirsiniz. Bir diğer çözüm de çok sert yorum olmadığı durumlarda, yorumu kaldırmadan, müşterinin sorununa çözüm bulmak olabilir. Böylece, yeni gelen müşterileriniz çözüm odaklı olduğunuzu ve müşteri memnuniyeti için çalıştığınızı görebilir.

Psikolojik Fiyatlar Kullanın

Bu yöntem bilinen ve en çok kullanılan pazarlama teknikleri listesinin başında gelir. İşe yaradığı ise kesin. Ürünlerin fiyatlarını belirlerken fiyatı küsuratı göstermeniz algıyı etkileyecektir. Şöyle ki, 100 TL yerine 99 veya 97 TL, ya da 10 TL yerine 9,90 TL gibi fiyatlar kullanmanız psikolojik olarak kullanıcıları etkileyecek, ürünü daha ucuza aldıkları algısı yaratacaktır.

E-ticaret Sitenizde İndirim Oranlarını ve Eski Fiyatları Gösterin

Ürünlerinize yaptığınız indirimleri eski/yeni fiyat olarak göstermeniz müşterilerde kar elde etmiş olma algısı yaratacaktır. Ayrıca, bu ürünü indirimli olarak aldıkları zaman ne kadar kara geçeceklerini de fiyat farkını göstererek belirtebilirsiniz.

E-ticarette Ücretsiz Kargo Kampanyası

Belirli bir rakamın üzerinden alışveriş yapan kullanıcılarınıza ücretsiz kargo hizmeti sunarak sepet değerini yükseltebilirsiniz. Örneğin 70 TL’lik alışveriş yapan bir müşteri, 100 TL ve üzeri ücretsiz kargo bildirimini gördüğü zaman sepetini 100 TL’ye tamamlamaya çalışacaktır. Özel günlerde ya da haftanın belirli bir gününde ücretsiz kargo seçeneği sunarak da satışlarınızı artırabilirsiniz.

E-ticaret Ürün Stok Bilgisi Paylaşın

Müşterilerin ilgilendiği ve sepete attığı ürünlerin stok bilgisini paylaşarak da satışlarınızı artırabilirsiniz. Sepete atılan üründen yalnızca 3 tane kaldığı veya bu bedenden son 1 ürün kaldığı bilgisi müşteriyi satın alma kararı verme konusunda etkileyecektir.

Ürünle İlgilenenlerin Sayısını Gösterin

Ürün sayfasında bu ürünle 35 kişi daha ilgileniyor şeklindeki bir bildirim müşterinin algısını pozitif anlamda etkileyecektir. Bu hem ürünün dikkat çekici olması hem de diğerleri de alırsa tükeneceği algısı yaratacağı için satın alma sürecini hızlandıracaktır.

Alışılmışın Dışına Çıkmamaya Özen Gösterin

Müşterilerin e-ticaret siteleriyle ilgili belirli bir tecrübeleri vardır. Örneğin alışveriş sepetini her zaman sağ üst köşede görmeye, satın al butonunu belirli renklerde görmeye alışmışlardır. Bu tasarım şablonlarının çok da dışına çıkmadan hareket etmeniz iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Genelde okumalar soldan sağa yapıldığı için, harekete geçiren düğmelerin (satın al, daha fazla bilgi al vs. gibi) sağ tarafta olması doğru bir yaklaşım olacaktır.

E-ticaret Sitesi Müşterilerinize Zaman Kazandırın

Daha önce web sitenize giriş yapmayan kullanıcılar için üye kaydı yapmadan devam et, ya da daha önceden üyeliği bulunanlar için tek tıkla al gibi seçenekler kullanıcılara zaman kazandıracaktır. Acelesi olan ve çok detaylı işlem yapmak istemeyen kullanıcılar için bu harika bir çözüm olacaktır. Bunun dışında, kullanıcının baktığı ürünün farklı renk seçeneklerini de ürün sayfasında göstermeniz zaman kazanma ve kolaylık açısından önemlidir.

Kişiye Özel Teklifler Yapın

Kullanıcı bilgilerini kullanarak müşterilerinize doğum günü, yılbaşı ve diğer özel günlerde kişiye özel teklifler sunun. Bu müşterilerinizin özel hissetmesine ve müşteri sadakatının artmasına sebep olacaktır.

Hediye Kuponları veya İndirim Kuponları Sunun

Müşterilerinize belirli zamanlarda hediye kuponları veya indirim kuponları göndermeyi ihmal etmeyin. Sizden alışveriş yapan müşteriye, bir sonraki alışverişi için %10 indirim kodu gönderebilir ya da sepete attığı ürünü satın almadan sitenizden çıkan kullanıcıya hatırlatma yaparak bu ürünü %10 indirimle alabileceği bir kod gönderebilirsiniz.

E-ticaret Sitenizden Alınan Ürünle Birlikte Hediye Gönderin

Müşterilerinizin hiç beklemediği anda alacağı hediye size bağlılık ve yeni satışlar olarak geri dönecektir. Örneğin, hoş bir elbise satıyorsanız elbise için koruma kılıfı, ya da ayakkabı satıyorsanız iyi şekilde hazırlanmış ayakkabı bakım kılavuzu gönderebilirsiniz. İster bir teşekkür kartı isterse de promosyon ürünü olsun müşterileriniz buna sevinecektir.

E-ticaret sitenizde satışları artırmak için bu taktikler dışında Google Ads gibi Dijital Reklam olanaklarının, SEO’nun, Sosyal Medya Pazarlamanın gücünü kullanmanız çok önemlidir. Doğru hazırlanmış bir pazarlama stratejisi ile satışlarınızı kısa sürede artırabilirsiniz. Siz de satışlarınızı hızlıca artırmak için etkili yöntemler öğrenmek istiyorsanız, Olgu Şengül’ün verdiği e-ticaret eğitimi de içeren dijital pazarlama eğitimi programına katılabilirsiniz. Eğitime başvuru için şu linke tıklayın: https://www.olgusengul.com/dijital-pazarlama-egitimi/